Leadermetoden används inom EU för att stötta lokala initiativ och skapa hållbar utveckling genom microfinansiering av microprojekt. Den bygger på samarbete mellan olika aktörer där det är de som bor och verkar i området som driver utvecklingen. Leaderområden beslutas av jordbruksverket och kan bara bildas efter geografiska områden. Varje leaderområde har sin egen utvecklingsstrategi som bygger på de lokala behoven och den styr vilka idéer som kan få projektstöd. Den lokala styrelsen, LAG (lokal aktionsgrupp), beslutar om prioritering av projekt och Jordbruksverket fattar därefter slutligt beslut om stöd. LAG-styrelsen består av 15 ledamöter. Både företag, små organisationer och enskilda personer kan vara medelemmar i LAG.
Samebyar, sameföreningar och enskilda samer har svårt att få tillgång till leaderpengarna då de inte passar in i den mall som skapats utifrån de redan bestämda områdena. Det finns idag inga anpassade samiska leaderområden, där hänsyn eller tillrättaläggande för samiska förutsättningar görs som exempelvis för traditionell kunskap, urfolksinriktad företagsutveckling eller markanvändning. Det går heller inte att registrera en samisk leaderförening i ett område som redan har en leaderförening. Vi bedömer att förutsättningarna för att lyckas förmå Jordbruksverket att ändra regelverket i syfte att tillåta en nivå med samiska leaderföreningar finns.
Vi yrkar därför på
-att Sametinget verkar för en ändring i regelverket för Leader så att det är möjligt att bilda samiska leaderföreningar.
Ubmeje 2024.02.21
Marianne Gråik och Christina Åhrén (Min geaidnu)