Ett fungerande remissförfarande

Demokrati utgår ifrån att människor engagerar sig, känner ansvar och tilltro till att saker sköts enligt demokratiska principer. Handlingsprogram som tas fram i Sametinget skall skickas ut på remiss till bland annat våra samiska organisationer, institutioner, sameföreningar, myndigheter, samebyar och partier. Genom att synliggöra förslag och ge dessa instanser möjlighet till påverkan och inspel får man människor i det samiska samhället att engagera sig. Detta ger väl utarbetade handlingsprogram som förankrats hos väljarna. Yttrande till handlingsprogram från olika synvinklar är betydelsefulla och kan ge viktiga inspel till att skapa fullständiga handlingsprogram samt effektivisera arbetet i Sametinget.

För att säkerställa att handlingsprogram och andra viktiga dokument i Sametinget skickas till rätt instanser krävs en väl utarbetad sändlista på remissinstanser i och utanför Sápmi. En sådan lista kan sedan Sametingets nämnder, kansli och styrelse utgå ifrån när de beslutar om till vilka instanser handlingsprogram eller andra dokument skall skickas för yttrande. Nämnderna i Sametinget kan sedan utarbeta en relevant lista utifrån dennes specifika verksamhet. 

Remissförfarandet är en grundsten för en fungerande förvaltning och måste präglas av hög kvalitet och integritet. Dess demokratiska funktion är central och viktig att värna. Sametinget måste se till att samer och samiska organisationer har möjlighet att delta och påverka i frågor som berör dem, bland annat genom ordentliga remissförfaranden där de som berörs inkluderas och ges tillräcklig tid att inkomma med remissyttranden. Detta är också en del av urfolksrätten och FPIC – rätten till fritt och förhandsinformerat samtycke. En rätt som tillfaller även enskilda och grupper av samer, inte enbart Sametinget.

Motionärerna yrkar

Att                 Sametinget ska verka för att inrätta en lista på remissinstanser i och

utanför Sápmi

Att                 Sametinget etablerar rutiner för remissförfarande så att samer och grupper av samer får delta och påverka i de frågor som berör dem, i 

enlighet med vad de är berättigade enligt urfolksrätten och vad som förväntas av Sametinget som förvaltningsmyndighet.

Johanna Njaita, Sámiid Riikkabellodat och Anne Madeleine Kuhmunen, Guvssonásti